Det er tydelig at norsk mat er sterkt preget av for eksempel været i vårt langstrakte land. Det faktum at vi ikke kunne gro grønnsaker hele året utviklet teknikker som i dag brukes til tradisjonsmat. Heldigvis har tidene endret seg og vi har muligheten til å importere fersk frukt og grønnsaker fra verden rundt. Teknologien har også utviklet seg slik at vi kan gro ting i drivhus og ikke være like avhengig av sesongene. Det er mye norsk mat som har utviklet seg gjennom tidene, men Norge har også latt seg inspirere av land som for eksempel Italia og Mexico.

Det som også må nevnes er det faktum at mattradisjonene er ganske forskjellige avhengig av hvor du bor i landet. Bor du i Nord og ved kysten vil tradisjonene dine være veldig forskjellige fra hvis du bor i innlandet i Sør. Dette fordi ressursene har vært meget forskjellige. Det nordmenn har vært flinke på gjennom tidene er å utnytte ressursene som de har hatt tilgjengelig. Dette har ført til lange tradisjoner, med tørking, salting og sylting, som fortsatt er populære den dag i dag. Det finnes fortsatt sesongbaserte elementer i norsk mattradisjon, men de virker å bli færre og færre.
Tradisjonelle mattradisjoner
Som sagt, så finnes det ulike tradisjoner rundt omkring i Norges land, men mange av de har mye til felles. For eksempel salting av fisk og kjøtt har vært svært populært, dette for at det skal holde året igjennom. Ved å trekke fuktigheten ut av kjøttet/fisken vil den da holde lengre. Dermed har retter som klippfisk og fårepølse blitt til. Vi kan også nevne at nordmenn før i tiden var gode på å bruke alle ressurser, dermed fikk vi retter som smalahove og brunost. Dette er populære retter den dag i dag. Brunost er en av de mest tradisjonsrike, men samtidig mest spiste produktene.
Det er husmannskost som regnes som norsk mat. Dette inkluderer retter som har rotgrønnsaker som karbohydrat, kjøtt eller fisk som både protein og fett. Poteten er en stor del av norsk tradisjonsmat, dette inkluderer som tilbehør eller som hovedrett (i for eksempel kumle/raspeball). Ettersom Norge har en enormt lang kystlinje, er fisken også en naturlig del av norsk tradisjonskost. Her finner du en enormt lang liste over hvordan du kan tilberede fisk, steke, koke, spises som del av en suppe, tørkes, saltes og mye mer. Det finnes ikke en ting nordmenn ikke har gjort med fisk. Visste du at det var nordmenn som introduserte laks som en del av sushien?
Moderne mattradisjoner
Som land flest har Norge også blitt ganske globalisert med årene. Dette har ført til at det finnes flere norske mattradisjoner som ikke er særlig norske. Den mest kjente retten er nok taco på fredager, som har blitt en veldig stor trend, som ikke ser ut til å ta slutt enda. I tillegg er nordmenn veldig glad i pizza, noe som ofte serveres på lørdager. Grandiosa har nesten overtatt tronen til å være norsk nasjonalrett. Den har et enormt stort salgstall. Brødet, som også har vært en stor del av den norske mattradisjonen har også blitt mindre populært. Dette kan kanskje skyldes av dietter som lavkarbo og lignende.
Norsk mattradisjon er alltid i full utvikling. Selv om det kanskje kan høres rart ut at en tradisjon er i utvikling, finnes det en rekke mennesker rundt om i Norges land som stadig er med på å ulike nye mattradisjoner eller å forbedre gamle. Det som er sikkert er at noen tradisjoner står sterkt, mens andre blir mindre populære. Det er for eksempel ikke like populært å spise kjøtt som det var for 30 år siden. Dermed er tradisjonene alltid i utvikling, noe som gjør at du ofte kan finne nye norske produkter i butikkene rundt omkring i hele landet.